ponedjeljak, 12. ožujka 2012.

RABAC PRVI HOTEL DOBIO 1889. GODINE

Mali Rabac svoj prvi hotel po imenu Quarnero dobiva 11. lipnja 1889. godine. Radilo se zapravo o prenočišću obitelji Višković, u zgradi nedaleko od donedavne prodajne likovne galerije Orlando, u čijem se katu nalazilo nekoliko soba, a u prizemlju gostionica. Dovoljno za prihvat prvih turista ili prolaznika, a među njima je bio i signor Filinich iz Trsta, koji je toliko zavolio Rabac, da je u njegovom predjelu zaštićenom od bure kod Male plaže 1904. godine podigao bajnu vilu nazvavši je po svojoj jedinici Lini. Teren je otkupio od bogatog riječkog trgovca čeških korijena Prohaske, koji je pri kraju 19. stoljeća kupio ogroman posjed izgradivši na njoj vilu. Početkom 20. stoljeća probuđeni Rabac, mjesto ribara i pomoraca, ima pet gostionica, u koje su, uz mještane svraćali mnogobrojni trgovci, ali i prvi turisti. Hotel Quarnero, koji danas, uz mnoge apartmane ne bi bio ni zamijećen, svoja će vrata zatvoriti dvije-tri godine nakon raspada Austrije. Na njega podsjeća i ova razglednica, na čijoj poleđini riječ "dopisnica" piše na desetak jezika.
Prvi pravi hotel Rabac će dobiti 1925. godine, današnje Primorje, koje ne radi petnaestak godina, osim restorana u prizemlju. Onda se zvao Albergo alla cita di Trieste, čiji je vlasnik bio Tršćanin Emilio Gherdoli. U to vrijeme radom počinje i žičara za prijevoz boksita iz sela Cere, popularna teleferika. Dio soba hotela izgrađenog uz samo more nedaleko od luke tijekom cijele se godine iznajmljivao poslovnim ljudima, a ostale su čekale turiste, uglavnom iz sjeverne Italije. Kada udovica vlasnika nije mogla primiti sve goste u pomoć su priskočili Rapčani, davši svoje sobe u kućama turistima, dok su oni tada spavali na tavanu ili u konobama. Te godine praktički započinje i razvoj privatnog smještaja u Rapcu, koji će pola stoljeća kasnije biti glavni razlog vrlo intenzivne gradnje obiteljskih kuća.
Rabac je 1938. godine dobio još jedan hotel, ondašnji Dopolavoro, današnji Miramare,. uz samu šetnicu, na mjestu na kojem se početkom stoljeća odlagalo ogrjevno drvo bršit, prije nego što se jedrenjacima prevozio sve do Trsta i Venecije. Razglednica s tim hotelom dosad nije pronađena, ali postoji razglednica nastala na istom mjestu, u ovom postu treća po redu, na kojoj piše albergo Belvedere, premda se ne može zaključiti u kojoj se zgradi nalazio. I što je ne manje važno, njegovo postojanje nitko od najstarijih Rapčana ne spominje.  

(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.hr)



Nema komentara:

Objavi komentar