četvrtak, 26. travnja 2012.

LABIN - STARI TRG ILI PIAZZETTA DEL TEATRO

Danas se zove službeno Stari trg, za Austrije i Italije zvali su ga piazzeta dell Teatro, a prije gotovo tri stoljeća bio je glavni trg Labina. Bilo kako bilo prekrasni trg odmah do glavnog ulaza u starogradsku jezgru Porta San Fior, na kojem se spajaju sve glavne gradske ulice. Na kojem dominantno mjesto zauzima nekadašnja gradska vijećnica u kojoj je danas Općinski sud, na čijem se pročelju nalazi jedan od pet lavova Svetog Marka, zaštitnog znaka moći Venecije, u drevnoj Alvoni. Ipak znatiželju prolaznika najviše plijeni zgrada kazališta, Teatrina, koja turiste u prvi mah podsjeća na crkvu, možda i zbog tornja s gradskog urom koja se nalazi iznad kazališne zgrade, preuređenu iz fontika sredinom 19. stoljeća. Ostat će dugo središte kulturnog i gradskog života Labinjana, sve do 1938. godine, kada je izgrađena moderna kinodvorana Impero.
Na gradske običaje življenja i dugu tradiciju radničke klase Labina podsjeća i Društvo za uzajamnu pomoć radnika (Societa operaia di mutuo soccorso), utemeljenom 1871. godine, a čije je sjedište bilo u zgradi na trgu nasuprot kazališta.Ono i danas djeluje u Trstu, gdje okuplja Labinjane i njihove potomke koji su svoj rodni grad napustili nakon rata. U prizemlju iste zgrade bila je i prva ljekarna koju je držala ugledna labinska obitelj Milllevoi, čiji potomci danas uglavnom žive u Padovi. Nakon rata u njoj je bila i brijačka radnja Vlacicha, potom staklarska radnja, a već više godina je zatvorena. Motiv s te se razglednice našao i na jednon crtežu  nove razglednice, koju je izdala udruga esula Movimento istriano revisionista. Labin je ljekarnu imao već početkom 18. stoljeća, kada apotekar Bartolomeo Giorgini Asolano piše prvu povijest Labina, koju je labinski nakladnik Mathias Flacius pod naslovom Povijesni pregled Labina i okolice prvi put na hrvatskom jeziku objavio prije nekoliko godina.
Jedan motiv na drugoj razglednici tiskanoj početkom 20. stoljeća nastao je također na  Starom trgu. Na njoj razdragana djeca poziraju ispred izgrade u kojoj je danas sjedište Županijskog odjela za prosvjetu i kulturu u prizemlju koje je nekad bila trgovina drogerijom. Pozira se ponosno i ispred gradske lože, koja se nekad nalazila također na Starom trgu, tik do zgrade današnjeg kazališta.


(više u knjigama o Labinštini: www.mat-flacius.com)



Nema komentara:

Objavi komentar