nedjelja, 18. studenoga 2012.

LABIN - FARMACIE DOTT.RI PATELLI

Nema dvojbe da je Bartolomeo Giorgini s početka 18. stoljeća najpoznatilji ovdašnji aporekar, zahvaljujući prije svega svojoj prvoj studiji o povijesti Labina Memorie istoriche della terra i teritorio d'Albona, koju je labinski nakladnik Mathias Flacius prije nekoliko godina objavio pod naslovom Povijesni pregled Labina i okolice. Isto tako poznato je da je glavna labinska ljekarna u prvoj polovici 20. stoljeća, Farmacia alla Madonna, bila u vlasništvu politički moćne obitelji Millevoi. Nalazila se na današnjem Starom trgu nedaleko od Malog kazališta, sve dok na ondašnjem usponu koji je nosio ime Ducea Mussolinija u prizemlju nove zgrade, odnosno hotela  nije 1937. godine otvorena velika i moderna ljekarna. Kao Narodna apoteka u sklopu Doma zdravlja bila je otvorena do sredine osamdesetih prošlog stoljeća, a sada je devastirana, kao i cijelo zdanje, zajedno s nekad vrijednim inventarom. Na derutnoj fasadi ostalo je tek pola naziva, dok je ono "Narodna" nekome smetala nakon osamostaljivanja Hrvatske.
Vlasnik ljekarne bila je obitelj Patelli, koja je imala još dvije ljekarne u Opatiji te Vižinadi, odakle su i došli u Labin. Otišli po završetku rata, u kojem su, kako se navodi u literaturi o NOB-u lijekovima  pomagali partizane. Jedan njihov potomak. također farmaceut, radi danas u Trstu.
Guglanjem sam našao i ljekarne u Trevisu i nekim drugim mjestima Italije koje imaju isti naziv.
Pored  razglednice apoteke i hotela, koji je bio u vlasništvu obitelji Dobrić- Dobrini, na obitelj Patelli podsjećaju i ovi dokumenti.









Nema komentara:

Objavi komentar