nedjelja, 23. lipnja 2013.

CALINDARU LU RUMERI DIN ISTRIE

Pod tim je naslovom Kulturno društvo Istrorumunja Andrei Glavina iz Trsta 1995. godine objavilo kalendar na sedam listova posvećen Sušnjevici i okolnim selima Brdo, Nova Vas i Jasenovik u kojima od stoljeća 16. obitavaju Vlasi. Kalendar je više nego skroman - umjesto fotografija crteži, umjesto tiskare ciklostil na najjeftinijem papiru spojenim običnim špagom. Možda je time taj neobičan kalendar još draži, posebniji i - neponovljiv.
Uz crteže koje su nastale na tragu fotografija, a obradio ih je Fulvio Di Gregorio, na svakom listu objavljene su poslovice i pametne riječi s istoimenog kalendara tiskanog daleke 1905. godine u nakladi najpoznatijeg Istrorumunja Glavine, prvog načelnika njihove općine utemeljene nekoliko godina nakon što se Istra našla unutar granica Italije. Možda najveća vrijednost kalendara su pjesme labinskih Vlaha koje je u zbirci Cantece populare Istrromane objavio Petru Iroaie. U svemu tome odiše duh nekadašnjih stanovnika Sušnjevice, gdje se sve manje govori ćiribirski govor.
Za one koji ne znaju nazive mjeseca mali poklon - Ianuaru, Februaru, Maratu, Aprilu, Maju, Iuniu,Juliu, August,  Semptembru, Octobru,Novembru i Decembru.
Zanimljivi su i dani - Lur, Utorac, Sredu, Cetartac, Virer, Sambatea, Dumirechea.
Možda nekome pomogne i ova poslovica: Carle nu stie sluji nu stie nanca comandeai.
Kako se vremena mijenjaju nije isključeno da će se jedan ovakav kalendar, ali u mnogo boljem tehničkom izdanju pojaviti jednog lijepog dana.








                                                          saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar