utorak, 8. listopada 2013.

LABIN - POLITIČKA ELITA ISPRED KUĆE VLASTI

Kopajući po svojoj arhivi fotografija i razglednica u rukama mi se našla zanimljiva fotografija s najpoznatijim društveno-političkim radnicima i privrednicima Labinšćini u prvim poslijeratnim godinama. Nepoznatom fotografu pozirali su ispred ulaza u zgradu općine u Labinu, podignute 1900. godine, popularnom Municipiju, na isti način kao što su političari rado činili i za Austrije, a potom i u doba Italije. Također nije mi poznat ni povod njihova okupljanja, ali je znana godina nastanka snimke - 1961. Ipak, poznata lica glavnih labinskih batica i drugih mojih sugrađana u vrijeme kada sam upisao prvi razred gimnazije, zatim limena glazba, partijska zastava i zimski kaputi, daju naslutiti da se radi o obilježavanju Dana Republike ili nekog drugog praznika.




 U fokusu fotografije su tri predsjednika općine, po današnjem političkom vokabularu - gradonačelnici, koji su bili općinski čelnici u tom razdoblju - Anđelo Verbanac, Ivan Zaneto Golja( u mantilu) i Ivan Franković. Odmah do Golje je Nini Poldrugovac, a u prvom redu desno su Josip Mikac, do njega Milevoj Dušić, zatim kasniji općinski predsjednik Bepi Gobo. Prepoznajem i Josipa Verbanca Pasaverija, predsjednika Kotara Pula, poznatog labinsko-pulskog rukovoditelja Ratka Gverina Lazarića, direktora Istarskih ugljenokopa Kulika. U drugom redu je i moj otac Bepi Kagarin, a u mnoštvu se nalazi i Toni Milevoj Karijola, zaposlenik rudnika i strastveni ribič, zatim rudarski inžinjer i upravnik Jame Labin Franc baznik, Vitorio Blašković i drugi. Bilo bi zanimljivo znati tko su klinci koje je privukla limena glazba i svečanost trenutka.
I slijedeće tri fotografije nastale su na istom mjestu - na prve dvije su čelnici Labinšćine prilikom rasformiranja Kotarskog narodnog odbora Labina, a na posljednjoj, snimljenoj 21. svibnja 1963. godine poziraju vijećnici kojima je tog dana istekao četvorogodišnji mandat u vrijeme predsjednika Ivana Frankovića. Uz njega na fotkama iz 1955. godine nalazi se jezgro političkog rukovodstva Labina u prvom desetljeću življenja unutar Jugoslavije -Tomažo Dobrić, Josip Verbanac-Pasaverijo, Oktavio Blečić, Mario Bičić, Milan Škopac, Vitorio Blašković, Marko Licul i drugi. Među njima su i brkati i stameni Ličanin Milan Rukavina Šain te dugogodišnji direktor direktor labinske gimnazije i drugih ovdašnjih srednjih škola Stjepan Matečić Štef.





                                                      saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar