srijeda, 25. prosinca 2013.

ZORO - PRVA GLAZBENA "ELEKTRIČNA" GRUPA NA LABINŠĆINI I ISTRI

Nakon Drugog svjetskog rata ples je bila najčešća i najdraža zabava mladih Labinjana.Plesalo,se gotovo na svakom koraku, u kinodvorani, Teatrinu, Palestri, Streljani, Vinežu, Raši, a na otvorenome na nekadašnjem GIL-u u starom Labinu, dvorištu Srednje škole i - gdje se stiglo. U to vrijeme najpopularniji su bili bili plesni sastavi Kvarner, Rudar i Cowboy Jimi iz Vineža. Glavni instrumenti bili su klarinet, saksafon, truba, harmonika, a ponekad i violina.
A onda je potkraj pedesetih došlo do velikog pomaka - u sastav je ušla i električna gitara. Vrijeme je to twista, pojave Beatlesa, zagrebačkih Crvenih koralja, kada valcer, polku, tango i rašpu zamjenjuju novi plesovi uz već spomenuti twist. U to je vrijeme u Raši, pod okriljem RKUD Rudara osnovan vokalno instrumentalni sastav (VIS) ZORO. Ime nisu dobili po ondašnjem filmskom junaku, već je to bila skraćenica od njihova puna naslova - Zabavni orkestar raške omladine". Električnu gitaru je promovirao Zdenko Jardas iz Labina, kojeg će životni put uskoro odnijeti u Švicarsku. Uz njega u prvom sastavu su bili pokojni Toni Škropeta na saksafonu, gitaristi Pjero Faraguna i Aldo Burul te bubnjar Mauro Maričić, koji se nakon nekoliko desetljeća života u Americi vratio u svoju Rašu.
U toj je grupi jedno vrijeme bio bubnjar i Dino Vlačić, koji sada živi u Puli. Sreo sam ga nedavno u starom gradu, gdje me je podsjetio na pola stoljeća njihova nastanka, uz želju da se ta grupa, ali i drugi onovremeni muzičari okupe opet u Raši. Među njima bi mogao biti i Aldo Burul, onda najpoznatiji labinski gitarist, koji je svirao, između ostalog, zajedno zajedno s bratom Brunom, zatim danas najpoznatijih labinskim glazbenikom Frankom Ružićem te bubnjarom Marijom Glavičićem. On je u ZORO-u svirao i 1965. godine, kada je nastala treća po redu fotografija u ovom prilogu. Grupa je tada svirala u okupljalištu mladih iznad bara u središtu Podlabina, gdje je danas trgovina Kineza. Odmah do Alda, čiji je otac bio rodom iz Kršana, a mama iz Italije, s gitarom u ruci je Enco Vidfas, kasnije poznati labinski poduzetnik. Do njega je saksafonist Željko Paliska, a krajnje lijevo je Dino Vlačić, koji nam je poslao ovu vrijednu fotografiju. Te godine on i Burul odlaze na studije u Beograd, odnosno Zagreb, da bi nekoliko godina kasnije Aldo, kao mnogi njegovi vršnjaci ostavio rodni kraj i otišao u Italiju.
Bilo je i drugih grupa, jedna od njih JAZZ Nedešćina, iznjedrio je Romana Malinarića, bubnjara i  vrsnog trubača, kao je što svako doba imalo svoje miljenike. U dugoj i plodnoj poslijeratnoj povijesti glazbenih grupa na Labinšćini počasno je mjesto zaslužila grupa Kvarner, nastala odmah po završetku rata. Posljednji sastav pod tim imenom nastupa još sredinom sedamdesetih. Na fotki Kvarnera iz 1973. godine poznata su imena ovdašnjeg glazbenog svijeta - Željko Paliska, Lučano Miletić, Bepi Kokot, Mario Smoković, Toni Škropeta i Uroš Neimarević. I bez ovih zvučnih imena teško bi bilo sastaviti labinski glazbeni mozaik, kojega danas vrlo uspješno stvaraju neki novi klinci!
U međuvremenu je Dino Vlačić javio da su nekadašnje glazbene zvijezde Labina ozbiljno zapele za skoro obilježavanje jubileja Zoroa. Svi zainteresirani za organiziranje megafešte mogu se njemu javiti na broj 0959005166 ili nazvati Maura Maričića na 0998615377. Pa do što prije zaplešemo uz ZORO!






saznaj više: www.mat-flacius.com

Nema komentara:

Objavi komentar