utorak, 30. rujna 2014.

LABIN -"KOKTEL" FOTOGRAFIJA NASTALIH U PORAĆU

Većina ovih fotografija nastala je u razdoblju od 1946. do 1953. godine, i uglavnom dosad nisu nigdje objavljivane. Posuđene su iz obiteljskih albuma, a svjedoci su različitih trenutaka za tih teških, ali u mnogočemu zanimljivih godina. Uglavnom prikazuju politički i društveni život Labina i Labinšćine u to doba. Svaka od njih zanimljiva je na svoj način - bilo da prikazuje sastanak upravnog tima Istarskih ugljenokopa Raša, kojega je vodio direktor Milan Rukavina-Šain, ili pak odmor lijepe glumice Branke u Rapcu, nedaleko od lanterne. Na prvoj fotografiji prepoznajem još inžinjera Ivu Marinovića, nekoliko godina kasnije generalnog direktora Raše te još Ratka Gverina Lazarića. O natjecanju učenika na trgu u Podlabinu doznaje se od jedne druge fotke, a nedaleko od središta rudarskog grada pozirala je grupa labinskih rukovodilaca.
Možda će netko svog oca ili rođaka prepoznati na grupi opuštenih mladih Labinjana s demožinkom u ruci jednog od njih, na poleđini koje fotografije piše "Brijoni 1946".
Snimak učenika područne osnovne škole u Trgetarima pokazuje da Labinšćina nije u to vrijeme patila od demografskih deficita unatoč snažnog iseljavanja u to vrijeme.
Dvije grupne fotografije prikazuju labinske čelnike sa ovdašnjim ugostiteljskim radnicama za neke od praznika, a na njima kao i na maloj fotki snimljenoj u sadašnjim prostorijama Gradske knjižnice prepoznao sam Zaneta Golju i Ivana Frankovića, aktualnog i budućeg predsjednika Skupštine općine Labin.









 

Nema komentara:

Objavi komentar