petak, 15. siječnja 2016.

GLAVNI TRG STAROG LABINA DO SREDINE ŠEZDESETIH

Autori svih ovih razglednica bilo su na približno istom mjestu kada su okidali fotoaparat. Velo kafe, Municipio, Ulica Paola Sfecija, butiga od Velona. I to je uglavnom to. Nastajale su u razdoblju od odmah nakon rata do sredine šezdesetih.
Do tada je Crć ili Borgo, današnji Titov trg, bio uglavnom centar cijelog grada, u kojem je osobito živo bilo preko vikenda, kada se satima šetalo gore-dolje i uživalo. Pogotovo što im u to vrijeme automobili, rijetki i na ovim razglednicama nisu smetali. Dolazile su i korijere u međugradskom prometu, koje su najprije stajali ispred Velega kafe, a kasnije su se približili Molemu kafe.
Na svim ovim kartolinama još postoji jedna zajednička točka - sirena za uzbunu postavljena na krov općinske zgrade. Oglašavala se najčešće za teških rudarskih nesreća, koji u Labnu nisu bili tako rijetki i od kojih se uvijek strjepilo. Pogotovo ako je netko od vaših u trenutku oglašavanja bio na radnom mjestu u nekom od rudarskih otkopa.
I onda se, tamo negdje šezdesetih život iz starog grada počeo seliti u njegovo podnožje. Banka, SDK, Centar za socijalnu skrb, autobusna stanica i još ponešto. S vremenom je u njemu bilo sve manje ljudi, a sve više automobila.
Ove razglednice svjedoče o godinama koje su tome prethodile. Ukoliko imate oštro oko, a i podosta godina, možda na nekim od tih motiva prepoznate svoje rođake, prijatelje ili čak sebe. Na predzadnjoj kartolini prepoznao sam dobrog čovjeka Ninija Kralića (Cralli), koji je u to vrijeme bio javni redar. Bio je u uniformi, što se na razglednici i primjećuje. Bio je stanovnik starog grada, preci su mu poodavno došli navodno iz Slovenije, a materinji jezik bio mu je talijanski.Bio je spreman uvijek pomoći,a poodavno je na onom svijetu.
Na zadnjoj razglednici, prvoj u bojama, je navodno i moja pokojna cija Gašparina Vlačić iz Kapelice u društvu sa svojom kćerkom. Bude li imali malo strpljenja primijetit ćete i pojavljivanje kioska za novine, rešetke na prozorima koje su kasnije pretvorene u pasaž i još ponešto.






Nema komentara:

Objavi komentar