petak, 25. ožujka 2016.

LABIN SREDINOM DEVEDESETIH

Prva fotografija - panorama Labina rad je mog dobrog prijatelja i majstora fotografije - pokojnog Euarda Strenje, a ostale dvije, i ne odveć atraktivne, moje su djelo. Nastale su sredinom devedesetih, malo gore ili dolje, a svaka na svoj način govori o tom vremenu.

Prva fotka, nekada korištena za novogodišnju čestitku, govori najviše. Od njena okidanja do danas promjene su vrlo male - izgrađen je Lidl i Konzum, dvije stambene višekatnice na Katurama, tri u današnjoj Ulici sveta Katarine u starom gradu, industrijska zona u Vinežu, kružni tokovi. I to je to.
Vratimo li se sedamdesetak godina unatrag, usporedimo li fotografije onog doba s današnjim - nije teško zaključiti da je sve što vidite učinjeno u tom razdoblju! Oduzmete li od toga Podlabin, odnosno Pozzo littorio d' Arsia, koji se u doba Italije gradio od 1938. do kraja 1942. godine, sve što ostane nastalo je od 1945. do 1990 godine. Fotografije ne lažu!

Na drugoj fotografiji je Ulica svete Katarine sredinom devedesetih neposredno nakon izgradnje prvog dijela stambeno-poslovnom kompleksa u starom gradu. Bilo je to prije uređenja parkirališta na brijegu s odličnom pogledom na Kvarner i Velebit u njegovom zaleđu. Na prvoj fotografiji, nastaloj nekoliko godina kasnije, već je na svom mjestu parkiralište te novo stambeno-poslovno zdanje te prostor za nikada izgrađenu javnu gradsku garažu. Ono je do izgradnje nove zgrade prije devet godina služilo kao parkiralište, a automobili su se (besplatno) parkirali i na sportskom igralištu, na kojem najčešće nema ono malo djece koja živi u starom gradu.

Najmanji segment ondašnjeg života Labina skinut je s oglasne ploče na Katurama nedaleko od autobusne stanice. Navodi se datum 19.10. 96,, zatim konoba Morčaki, grupa Pasagge band i još neke sitnice.

-





Nema komentara:

Objavi komentar