srijeda, 11. svibnja 2016.

TKO JE BIO PIETRO GHERSA?

Tko je bio Pietro Ghersa? Liječnik rodom iz Motovuna u doba Austrije. Poznat i po svom društvenom djelovanju i poticanju razvoja turizma. Autor turističkog vodiča Istarskih toplica, a prije dolaska u Labin živio je u Malom Lošinju, gdje je također ostavio duboke tragove u svekolikom životu tog turističkog mjesta.
Život je okončao u Labinu, gdje se nalazi i njegova grobnica. I u našem gradu je bio veoma aktivan, osobito u političkom djelovanju, zalagavši se, i u Istarskom parlamentu u Poreču, za talijansku Istru unutar granica Kraljevine Italije, nastale 1861. godine. Kraj Prvog svjetskog rata, poraz Austro-Ugarske i njen raspad doživio je kao ostvarenje svojih životnih snova i kada su talijanski vojnici potkraj studenoga 1918. godine umarširali na trg Borgo u starom gradu, njegovo srce nije izdržalo. Umro je od silnog uzbuđenja i ushićenja.
Kakve veze ima ova neugledna i dosta oštećena fotografija s početka 20. stoljeća, koju gotovo da i nisam primjećivao među drugim fotografijama i razglednicama Rapca? Na njenim je rubovima na talijanskom i njemačkom jeziku ispisan tekst s osnovnim podacima o fotografiji. Bit će da je ona trebala poslužiti za tiskanje razglednice ili je to pak bilo objašnjenje za primatelja poruke.
Osnovni tekst glasi: Porto di Albona, Rabaz; visto da Albona, Rabaz, Hafen v(on) Albona: von Albona gesehen.
Bočno su date i neke druge informacije o Rapcu, prije svega pod B je označen rt, punta sv. Andree.

Nekoliko godina kasnije labinska luka Rabac (Porto di Albona Rabaz), što je prastari, izvorni naziv tog  tada malog ribarskog mjesta, preimenovat će se u Portodalbona. Da se poštovalo ponašanje dr. Pietra Gherse, ime kojeg se nalazi na poleđini ove fotografije, vjerujem da se za fašizma ne bi promijenio naziv Rapca.




Nema komentara:

Objavi komentar