petak, 5. kolovoza 2016.

SVE RAZGLEDNICE ŽIKE TASIĆA

Tko je bio Žika Tasić mojoj generaciji Labinjana ne treba posebno objašnjavati. Rodom iz Šumadije u Srbiji, gdje se u Požarevcu osposobio za fotografa, na kratko radeći i u Avali filmu, u Labin dolazi pedesetih proteklog stoljeća. Vrlo brzo otvara foto studio u starom gradu na glavnom trgu, u kući nekada poznate labinske obitelji Lius.

Tu će fotografirati brojne Labinjane u raznim prigodama sve do sredine šezdesetih godina, kada se ta kuća, kao i cijela četvrt Santa Caterina, tih godina urušila zbog više nego nepromišljenog kopanja ugljena ispod zidina drevnog grada.

Novi studio otvara u Podlabinu na današnjem Trgu labinskih rudara, kojega kasnije preuzima njegov sin Rajko. Nakon umirovljenja početkom devedesetih opet se vraća u stari grad, gdje u prizemlju zgrade tik do gradske lože ulazi u novu poslovnu avanturu otvaranjem novog studija, koji se ubrzo gasi.

Umro je 27. srpnja 2008. godine u dobi od 83 godinE.

Od njegove baštine ostalo je malo sačuvano, a prije nekoliko godina u Narodnom muzeju u Labinu postavljena je izložba njegovih fotografija. Ovaj svojevrsni postav 18 razglednica Labina, Rapca, Svete Nedelje, Tonarice i Čepića svojevrstan je homage ovom uvijek vedrom i nasmijanom fotografu, koji je s obitelji živio u Rapcu. Od njih svega dvije nose njegov potpis, ali poznavajući njegovu poslovnost, ali i ta vremena, uvjeren sam da je te razglednice prodavao u svom studiju i to u vrlo maloj nakladi. Svima njima karakterističan je prepoznatljiv stil autora, tamno siva boja motiva s bijelim obrubom, ne baš dobra tehnika i otisak. Bez obzira na sve to ove su razglednice vrlo vrijedan dokument života Labina i Labinšćine do kraja pedesetih, kada se na tržištu počinju pojavljivati kvalitetnije, raznovrsnije i, zbog velike naklade,  jeftinije kartoline.





















Nema komentara:

Objavi komentar