srijeda, 5. travnja 2017.

ERNESTO NACINOVICH - CRTICE O BOGATOJ OBITELJI FRISOLINI IZ SVETE NEDELJE

Nedešćina, ili izvorno Svete Nedelja, odnosno Santa Domenica, oduvijek je bilo svojevrsno predgrađe Labina. Disala je kako i on. Općina je bila odmah nakon rata kada je Labin bio središte istoimene općine, ali bez današnjih atributa kao što je proračun i ne baš tanahna administracija. Nešto kao mjesna zajednica, što je i bila prije dobivanja sadašnjeg statusa 1993. godine. Kao što je sredinom šezdesetih proteklog stoljeća iz Svete Nedelje prekrštena u Nedešćinu, a tri desetljeća kasnije nije iskoristila priliku da se vrati stari, izvorni naziv.
I u takvom predgrađu Labina, u kojem je labinska fameja Furlani u drugoj polovici 19. stoljeća izgradila palaču, kasnije najprije bolnica, a danas dom za umirovljenike, najbogatija je bila veleposjednička obitelj Nacinovich. Njihova velika kuća s kamenom ogradom opasanim dvorištem, konjušnicom, stajanja i drugim gospodarskim objektima, nalazi se i danas nedaleko od nogometnog igrališta. Taj dio mještana Nedešćani zovu Frzolini, a to je izvedenica od njihova nadimka Frisolini. Bili su imućni već u doba Austrije, a politički utjecajni za Italije, kada svi članovi obitelji 1929. godine nadimak uzimaju za svoje novo prezime. Jedan od njih - Giuseppe sredinom dvadesetih bio je načelnik labinske općine.
Nakon rata se, poslije nacionalizacije i straha od novog režima brojna obitelj iseljuje u Italiju,  a na njih podsjeća i velika natkrivena grobnica na mjesnom groblju.
Osim njihova nekadašnja imanja i grobnice na njih podsjeća i jedan član njihove obitelji - Ernesto Nacinovich, koji je potkraj 19. stoljeća napisao vrijednu studiju o labinskoj najpoznatijoj obitelji Scampicchio. Knjiga prikazuje kronologiju njihova postojanja u Labinu, veze s drugim ovdašnjim obiteljima te njihove posjede širom Istre. Knjiga je posvećena vjenčanju između članova dviju, bolje rečeno tri, najbogatijih i najuglednijih labinskih plemenitaških obitelji - Lazzarini-Battiala i Scampicchio. Rodbinskom povezivanju ovih nobile obitelji dao je i Tomasso Luciani, u povijesti Labina najbolji gradonačelnik Labina, a u to vrijeme politički emigrant iz austrijskog Labina, koji se zalaže za njegovo pripajanje Labinu.
Knjiga ima puno zanimljivih i vrijednih podataka o prošlosti Labina, a vjerojatno će se u našem gradu stvoriti povoljna klima koja će poticati istraživanje i objavljivanje takvih  dokumenata o povijesti našeg grada.






Nema komentara:

Objavi komentar